Офертата, която разглеждате, е изтекла! Вижте други оферти:
-50%
-50%
Маникюр с гел лак Bluesky
Цена: 13.50лв 27лв
My SPA
За малко изпусна тази оферта! Абонирай се по e-mail, за да не пропускаш новите оферти!

Релакс в Нареченски бани! Делничен пакет от 1 или 2 нощувки със закуски, плюс SPA, от Балнеокомплекс Медика-Наречен

Релакс в Нареченски бани! Делничен пакет от 1 или 2 нощувки със закуски, плюс SPA

Нареченски бани е известен курорт за възстановяване на здравето и психиката! Ако сте пренатоварени и напрегнати, подарете си релакс в Балнеокомплекс Медика-Наречен!

Изберете делничен SPA пакет (Неделя - Четвъртък):
1 нощувка със закуска - за 29.40лв на човек, вместо 49лв;
2 нощувки със закуски - за 49лв на човек, вместо 98лв.

Офертата включва още ползване на:
• закрит топъл минерален басейн с хидромасажни зони (30 градуса температура на водата);
• релакс зона;
• сауна;
• фитнес;
• Wi-Fi интернет;
• паркинг;
• туристическа такса и ДДС.

Условия на офертата:

  • Валидност на ваучера: от 19 Февруари до 19 Март 2015г.
  • Офертата не важи за 3 и 8 Март.
  • Офертата важи само за делничните дни (от Неделя до Четвъртък включително).
  • С предварителна резервация на: 03342/ ** ** (скрит), 088 68* **** (скрит).
  • Офертата важи за един човек, настанен в двойна стая при настанени минимум двама пълноплащащи.
  • Дете до 2.99г се настанява безплатно.
  • За дете от 3 до 9.99г, което не ползва допълнително легло, се доплащат на рецепция 19лв на ден, за нощувка със закуска и SPA пакет.
  • За дете над 10г или трети възрастен, настанен на допълнително легло, се доплащат на рецепция 29лв на ден, за нощувка със закуска и SPA пакет.
  • Всички други глобални условия на Grabo.bg
Въпроси и отговори: 11

Любопитно

Нареченска минерална вода - състав, физико-химични и лечебни свойства

1. Физически свойства
Нареченските минерални води включват няколко естествени и сондажни хидроминерални източници с аналогичен химичен състав, но те се различават съществено по своята радиоактивност и до известна степен - по температурата. Водите са бистри, безцветни, без мирис, с приятен вкус, едни от тях са силно, а други умерено радонови, силициеви и леко флуорни. Температурата им е от 11 до 29 °С. Повечето от сондираните води са с ниска температура (11-18 °С), което ги прави подходящи за пиене. Съдържание на някои микроелементи в 1 литър вода от сондаж 28: манган - 0,015мг, олово - 0,038мг, цинк - 0,024мг, кадмий - 0,019мг.

Нареченските минерални води съдържат радиоактивния елемент радон и продуктите от неговото разпадане.

2. Химически състав
Нареченските минерални води съдържат предимно сулфатно-хидрокарбонатно-натриево-калциеви йони и са хипотермални с леко алкална реакция, рН 7,6 до 7,5. Физиологичното и лечебно-профилактичното значение на водата се определя до голяма степен от нейната радиоактивност, наличието на метасилициева киселина, неголямото съдържание на флуор, хипотермалността. Нареченските минерални води съдържат до 1632 милиграма минерални вещества на литър. В минералните води се намират в разтворено състояние соли на бор, мед, германий, молибден, титан, манган, сребро, стронций, литий, алуминий, желязо, олово, барий, волфрам. Макар и в незначителни количества, те усилват биологичното действие на другите минерални съставки на водата, като повишават лечебните ѝ качества.

3. Радиоактивност
Радонът е индеферентен радиоактивен газ без цвят и без мирис. Той се получава при радиоактивното разпадане на радия - отделяйки алфа частица, радият се превръща в радон. При минус 65 °С е течност, а при минус 113 °С замръзва. Разтваря се във водата (слабо), във въздуха (по-добре), в мазнини (най-добре). Склонен е към дифузия, поради което лесно излита от водата, когато над нея има голям обем въздух. Загубата му е толкова по-голяма, колкото е по-голяма повърхността на съприкосновение между водата и въздуха, колкото е по-малка дебелината на слоя вода, по-ниска температурата и по-силно движението на водата (разпръскване). Излъчва изключително само алфа-частици. Периодът му на полуразпад е 3.825 дни. На практика след 1 месец се разпада напълно. При разпадането си радонът дава кратко живеещи продукти: радий А, В, С и други, които са много активни и тяхното лечебно действие се сумира с това на радона.

Еманиране. Еманирането е процес на отделяне на радона в окръжаващата среда - вода, въздух от минералите. В кристалната решетка на минералите просъществуват само най-дълго живеещите радиоактивни елементи - уран и торий. В т. нар. капиляри на минерала се намират вода, въздух, радон и неговите продукти на разпад в разтворено състояние. Концентрацията на еманацията в почвата се увеличава с увеличаването на дълбочината, поради непрекъснатия обмен, който се извършва между въздуха на почвата и атмосферния въздух. При увеличаване на температурата на въздуха излизането на радона от почвата се увеличава. Във влажно време съдържанието на радон и торий във въздуха превишава стотици пъти съдържанието им при сухо време. Излизането на радона във въздуха се колебае в зависимост от годишните времена, като е най-голямо през есента.

4. Лечебни свойства. Влияние на радона върху организма
Радонът постъпва в организма през кожата, храносмилателната система и белите дробове. През кожата преминава в малко количество, като прониква в кръвта и стига до вътрешните органи. Най-добре се поема през кожата във вода с температура до 37 °С. Освен това при къпане върху кожата се отлагат твърди, неразтворими радиоактивни вещества, които при по-нататъшното им разпадане оказват продължително въздействие върху организма. Отделеният по време на балнеопроцедурата радон във въздуха се вдишва от болния и действа както при инхалация. Престояване около 40 минути в помещението за инхалация е равносилно на 1 баня. Постъпилият чрез храносмилателната система радон преминава за кратко време през лигавицата на стомаха в кръвта и скоро се открива в потта, слюнката. При бързо пиене на радонова вода на големи порции газът се отделя по-бързо от организма, поради което водата трябва да се пие бавно и на глътки. Приетият чрез пиене радон се задържа най-дълго и
се отделя чрез белите дробове след 2-3 часа. Част от издишвания радон се резорбира отново от белодробните алвеоли и постъпва в кръвообръщението. Радонът се задържа по-дълго в организма при пиене на минерална вода в условия на покой или след нахранване. Освен през белите дробове малка част от газа се отделя и чрез урината, изпражненията, потта и слюнката. Независимо от начина на приемането му газът се излъчва през белите дробове, докато продуктите на разпадането му се отделят главно през бъбреците. Лечебните свойства на радона са многобройни. Той действа общоуспокояващо и обезболяващо, подобрява сърдечната дейност, разширява съдовете, понижава или нормализира
кръвното налягане, усилва пикочоотделянето, обменните процеси и дейността на клетките. Има местно противовъзпалително и подпомагащо зарастването на раните действие. Приема се, че радонът в умерени дози регулира и укрепва жизнените процеси, като усилва дейността на тъканите и клетките чрез благоприятно повлияване на нервната система.

Върху централната нервна система той има изразено обезболяващо и успокояващо действие. След радоново лечение се наблюдават изменения в електрическата активност на мозъка с тенденция към подобрение или пълно изчезване на болестните изменения. Радоновите вани засилват оздравителния процес на увредената нервна тъкан. След радоново лечение се нормализират вегетативните нервни реакции.

Радоновите вани предизвикват свиване на капилярната мрежа, изразено с побледняване на кожата. Най-големият съдосвиващ ефект настъпва на 7-8 минута и изчезва 15-20 минути след излизане от ваната. Кожната температура се понижава.

При отслабване на сърдечната дейност и при разстройство в ритъма ѝ радонът има подобряващо въздействие. Добре се повлияват и функционалните нарушения на сърдечната дейност.

След лечение с радонови вани повишеното кръвно налягане се нормализира. У болни със склероза на сърдечния мускул кръвното налягане показва тенденция към нормализиране.

У лекуващите се с ниско кръвно налягане в началото се наблюдава още. по-голямо спадане, което към края на лечението и по-късно достига изходното ниво и се насочва към нормализиране.

Лечението с радонова вода увеличава отделяната урина, което донякъде се дължи и на калциевите и магнезиевите йони.

Радонът влияе на всички жлези с вътрешна секреция, като изменя функциите им. Особено добре се повлияват щитовидната жлеза и половите жлези. Радонът и продуктите му на разпадане оказват благоприятно въздействие върху газовата и енергетичната обмяна. Щитовидната жлеза намалява своята функция, като се понижава основната обмяна. Повлиява се благоприятно въглехидратната обмяна, като нивото на захарта в кръвта показва склонност към нормализиране. Това свойство на радоновата вода се прилага за лечение на диабета.

Радоновата вода задържа извличането на калция от костите дори при условия, причиняващи развитие на рахит. Това води до бързо зарастване на счупени тръбести кости.

При балнеолечение с радонова вода, организмът се разтоварва от пикочната киселина, особено при болни с подагра. Радонът засилва дейността на много ензими и в резултат се подобрява клетъчната обмяна. При нарушения в обмяната на холестерина той оказва регулиращо въздействие, като нормализира нивото му в кръвта.

По време на лечението с радонова вода може да се установи незначително увеличение на хемоглобина и на червените кръвни клетки, за което допринася и климатът. Отбелязва се леко увеличение и на белите кръвни клетки. Обикновено реакцията за утаяване на еритроцитите показва известно забавяне.

Газът засилва защитните функции на кръвта, като след балнеолечение нарастват съпротивителните сили на организма към инфекции.

Балнеолечението с нареченска вода усилва кръвообращението и лимфообращението. Засилват се обменните процеси в половите органи, което води до нормализиране на яйчниковата функция у жените. Яйчниково-менструалната функция при болни с възпалителни заболявания се подобрява поради стихване на възпалитлния процес.

Настъпва подобрение при състояние на липсваща или намалена менструация. У болни в началния период на критичната възраст ванните процедури нормализират производството на полови хормони.

Активният газов налеп върху кожата след ванна процедура оказва продължително въздействие. Поради свиване на капилярите кожната температура спада. Еластичността на кожата нараства особено след десетата- дванадесетата баня и съвпада с периода на подобрението.

Радоновата вода оказва благотворно влияние върху заздравяването на кожни рани, като намалява възпалителните явления.

Като странични неблагоприятни въздействия на газа се сочат увеличаването на отделения белтък от бъбреците и кръвотеченията, влошаване на дисменореята.

Особено добри резултати се получават при курортолечението на възрастни хора. Очебийни са промените, които стават с тях. Походката им става по-твърда, изразът - по-жив, кожата на лицето се изглажда и те напускат курорта освежени и укрепнали, в бодро настроение. Обяснението трябва да търсим в следните фактори:

1. Под влияние на балнеолечението се подобрява храненето на сърцето, особено при склероза на сърдечния мускул.

2. Радоновата вода оказва нормализиращо действие върху повишеното ниво на холестерина в кръвта и с това подобрява състоянието на болния или задържа развитието на атеросклерозата.

3. Нареченската вода има изразено въздействие върху еластичността на KO^Tai като след лечението тя се увеличава.

4. Известно е, че калият е агент на естествената радиоактивност в организма, който с остаряването се губи. Радонът сполучливо го замества.

5. Разтворените силициеви съединения във водата усилват активността на окислителните процеси.

6. Радонът стимулира функциите на жлезите с вътрешна секреция, чиято дейност у възрастните хора е намалена.

б. Лечебни свойства на микроелементите върху организма

Изследвано е взаимоотношението между микроелементите и белтъците, доказано е участието на микроелементите в ензимните системи, установена е връзката им с витамините и хормоните, влиянието им върху тъканното дишане, вътреклетъчната обмяна, кръвотворенето и други важни функции на организма. Особено биологично активни са микроелементите бром, йод, флуор, арсен, бор, мед, кобалт, манган, магнезий, цинк.

Микроелементът бор влиза в състава на зъбите и кости те. Има отношение към растежа. Потиска повишената основна обмяна.

Медта е най-тясно свързана с процесите на тъканното дишане. Участва в образуването на меланин, в синтеза на хемоглобина. Стимулира костния мозък.

Германият активира процесите на кръвообразуване в костния мозък.

Барият се открива в тъканите на очите, усилва съкратителната способност на съдовата мускулатура.

Молибденът ускорява възстановяването на зрителния пурпур.

Титанът има отношение към обмяната на веществата.

Манганът е необходим за нормалния растеж на организма, половото развитие и процесите на размножаване.

Среброто участва в ензимните системи на организма.

Нареченските минерални води се причисляват към газовите (радонови) води, поради съдържанието на газа радон в тях. Характеризират се като средно и силно радиоактивни.

5. Минерални извори
В курорта има няколко минерални извора, но за лечение се използват само два:

Бански извор
Използва се за лечебни цели от 1891г, когато е била изградена първата баня. Банската вода е с три пъти по-ниска радиоактивност от "солената" вода. Понастоящем банската вода се използва за бани и за питейно лечение от чешмата пред поликлиниката в парка.

Солено изворче
Водата от соленото изворче притежава много висока радиоактивност - 3 пъти по-висока от тази на банския извор (1 200 емена). Поради това не е подходяща за питейно лечение, особено при хора със стомашни заболявания, тъй като дразни стомаха.

Очно изворче
С известност се ползва Очното изворче. Каптирано е било в скала-полупещера, впоследствие разрушена. Водата му е хипотермална, сулфатнохидрокарбонатна, натриева, флуорна и силициева.

Водата от Очното изворче е най-слабо радиоактивна - 4 пъти по-слабо радиоактивна от тази на банския извор. Използва се за изплакване на устната кухина и очите. Лечебното ѝ въздействие се дължи до голяма степен на съдържащите се в нея следи от цинк.

Като питейна вода се използва от диабетно болни - засилва обмяната на веществата главно поради съдържанието на следи от цинк.

Осигурено от Балнеокомплекс Медика-Наречен

Балнеокомплекс Медика-Наречен предлага на своите гости настаняване в балнеохотел, разположен в едно от най-красивите кътчета на Родопите.

Климатът, лековитата минерална вода, изобилстваща в региона и извършваните процедури благоприятстват за една незабравима почивка в Балнеокомплекс Медика-Наречен.

Възстановителният център е мястото, където ще постигнете пълна хармония и ще се отдадете на незабравими усещания. На Ваше разположение са топъл минерален басейн с вградено джакузи, сауна, фитнес, парна, турска баня, перлена вана, тангенторна вана и различни и по вид лечебни масажи, детоксикатор, калолечение и физио процедури.

Ресторантът на хотела има 80 места и предлага най-доброто от традиционната кухня на Балканите. Тук може да опитате месните родопски специалитети - пататник, качамак, смилянски фасул, марудник, сладко от горски ягоди, боровинки и къпини, както и да се насладите на специалитети от сръбската кухня.

Прочети още
Офертата е осигурена от МЕДИКА – НАРЕЧЕНСКИ БАНИ ЕООД, ЕИК: BG201369988 (Балнеокомплекс Медика-Наречен).
"Грабо Медия" АД е лицензиран туроператор и туристически агент, с удостоверение за регистрация за туристическа дейност № РК-01-6924.
Релакс в Нареченски бани! Делничен пакет от 1 или 2 нощувки със закуски, плюс SPA
Цена: 2940 лв

Не изпускай предложенията на
Балнеокомплекс Медика-Наречен

Запиши се
Регулярна цена:
49 ЛВ
Grabo oтстъпка:
40 %
Спестяваш:
19.60 ЛВ
Изтекла оферта! Офертата е грабната 112 пъти за 10 дни.

Активни промо оферти:

Виж всички оферти

Последвай Grabo.bg:

Facebook Instagram
Адрес и контакти
с. Нареченски бани 03342/ ** ** (скрит), 088 68* **** (скрит) 24/7
Отзиви от клиенти (117)
Уникално СПА,много чисто,уютно и вкусно хранене.Отлична цялостна оценка!
Много добро място за почивка. Персонала е любезен, стаите са просторни, навсякъде е топло и чисто.
Храната е вкусна и порциите НЕ са малки.
Зоя 4
Много ни хареса.Обслужването много добро.Единствената ми забележка е миризмата на хлор в басейна през първия ден на почивката.
Покажи още ревюта
Други подобни оферти