Ресторант-градина Българи предлага традиционна българска кухня, поднесена в една изискана и уютна атмосфера. На трите нива са разположени отделни салони, в които са подредени автентични произведения на изкуството: картини и пластики от български майстори, оригинални фотосии и предмети, представящи духа на следосвобожденска София. Това което отличава Ресторант Българи е, че в него намират отражение аристократичният дух и градската култура, разпространена в София, в края на XIX, началото на XX век.

Градината на Ресторант Българи е едно уютно място, изпълнено със зеленина, цветя и приятна светлина. Гостите на заведението могат да се насладят на автентичната и ненатрапваща се атмосфера, напомняща многовековната история на Сердика.

Историята на сградата, в която се помещава ресторанта, започва през 1922 година, когато генерал Мустаков я построява. Изтъкнат военен специалист и тактик, по време на Балканската война, той е офицер в щаба на Конната дивизия. През Първата световна война е началник-щаб на 9-та пехотна Плевенска дивизия, която участва в известната  битката при Дойран. По-късно генерал Мустаков е началник на кабинета на военния министър Александър Стамболийски и началник на Жандармерията.

Той е и един от основателите на масонското движение в България и първомайстор на ложа
„Светлина”. В началото на 50-те години на миналия век, комунистическата власт в България инсценира дело за шпионаж срещу него. Генералът, тогава на 82 години, е осъден на 20 години затвор! След седем години, прекарани в затвора, Мустаков е освободен Генералът доживява до 101-годишна възраст.

В началото на 40-те години на ХХ век, в къщата на семейство Мустакови се открива една от първите в България Балетни школи, възпитала поколения балерини и балетисти. Дъщеря на генерал Мустаков ,е известната българска балерина и педагожка Фео Мустакова-Генадиева. Тя учи балет в Париж, в школата на известната  руска педагожка,от началото на XXв. Олга Преображенска. Фео танцува в „Мулен Руж”, „Лидо”, „Фоли Бержер” и на много други световноизвестни сцени. Госпожа Мустакова е балерина с повече от 60-годишна творческа кариера и е  работила с Фернандел, Жозефина Бекер и Мистингет. Тя е създател на балета на Музикалния театър в София.

След падането на Берлинската стена и след настъпилите обществени промени в България, домът на семейство Мустакови е превърнат в Ресторант. Къщата е внимателно и прецизно реставрирана, като изцяло са запазени автентичната атмосфера и аристократичния дух, характерни за един Софийски дом от началото на ХХ в. Именно в тази сграда, съхраняваща и разказваща една почти 100-годишна история, се помещава Ресторант-градина Българи. Стилният интериор и аристократичната среда, превръщат заведението в предпочитано и желано място, избрано от многобройните гости.

Това е място, което помни, пази и препредава великобългарската идея. Място, в което всеки български гост може да се почувства горд с историята и културата си. А чуждестранните посетители на ресторанта могат да открият един нов, интересен и многопластов разказ
за България.

Ресторант Българи участва в Grabo.bg от 22 Февруари 2013

Прочети още
Други популярни оферти
Автомивка Grillo -65%
Цена:
1480лв
42.80лв стойност
65% отстъпка
Иванова механа -50%
Цена:
830лв
16.60лв стойност
50% отстъпка
Ресторант Симона -41%
Цена:
399лв
6.80лв стойност
41% отстъпка
Sushi Zone Bg -50%
Цена:
1800лв
36лв стойност
50% отстъпка