Новини 0
30729
Здравословните храни - повече енергия и тонус през пролетта Публикувано на 23 Март 2017 от Десислава ·
Колкото повече модерният начин на живот ни отдалечава от естествения ритъм на телата ни, толкова по-отговорно и апелиращо зазвучава думичката "здравословно". Не бихме се отказали от безжичния интернет, нито от микровълновата... а от здравето си?




Какво значи храната да е здравословна – най-общо:
• Да е с минимално съдържание на вредни вещества;
• Да не е обработвана/пакетирана/съхраняване по технология, която я заразява с токсини;
• Термичната обработка да е минимална, за да са запазени полезните вещества.



Но никой няма да се похвали с цветущо здраве, ако за дълъг период от време хрупа само моркови, нагъва пълнозърнести спагети или си „промива” стомаха с ябълки. Еднообразното хранене ще доведе до предозиране на определен вид вещества и до недостиг на други. Стигаме до по-общото понятие - здравословно хранене като осъзнат процес, като кулинарна култура. За разнообразието на храната и за златната среда между количество и качество.



Храненето е здравословно, ако:
• В рамките на всеки един ден съдържа разнообразие от основните видове хранителни вещества: възглехидрати, протеини, мазнини, зеленчуци, плодове. Според т.нар „пирамида на здравословното хранене”, в основата на пирамидата са въглехидратите (ориз, овес, пълнозърнести храни), последвани от плодове и зеленчуци. Следват мазнините (яйца, риба, морски дарове, месо), като от тях е желателно да има повече здравословни такива (авокадо, ядки). По-маловажни за организма са, така обичаните по ирония - захари и трансмазнини (сладкиши, маргарин).

• Храненето да не е веднъж на ден, да е регулярно, да не се претупва „на крак”. При възможност по-голям дял продукти в естествено състояние, което съвсем не значи да хапвате сурови картофи, а към обяда или вечерята да добавите прясна зеленчукова салата;

• Да се приемат достатъчно течности;



• Култура на храненето – да дъвчем бавно. Йогите казват, че „твърдата храна трябва да се пие, а течната – да се яде”. Също така да не се съчетава с работа на компютър или гледане на филм - тогава се поглъща повече, пък и не се концентрираме върху насладата от яденето;

• Не яжте нещо на всяка цена, само защото „трябва” – вслушвайте се в гласа на тялото си, което ни подсказва чрез моментното желание да опитаме конкретно нещо или пък да не ядем друго;

• Храненето да не е противопоказно на заболявания, ако имаме такива. Жалко е анемичен човек на веганска диета да съветва болния от бъбреци да зареже солените мезета. И двамата биха си навредили, колкото и здравословни да са поотделно кюфтенцата от спанак или домашната пастърмичка. Така че преди всичко проверете как сте със здравето .



Хубаво е да обявите стачка на гладния стомах, но още по-хубаво е някой да ви го приготви, декорира, сервира и отсервира. Предложенията са толкова много, че има „и от пиле мляко”.



Дотук статията беше за здравословното хранене. Ако ви интересува не само храната, но и здравословният начин на живот като цяло, не забравяйте за изключително важното значение на:
• Редуването на бодърстване - сън, работа - почивка;



• Движението в ежедневието - разходки, спорт, танци;



• Благотворното действие на масажите.



Последно – всяка крайност е вредна. Ако се усетите, че прекалено се вманиачавате на тема хранене, насочете се към повече забавления, към пътуване и опознаване на нови места – духовната храна!

А като огладнеете – вкусните блюда на достъпни цени са на ваучер разстояние!